21.11.13

«Εποχικό επίδομα ανεργίας: να υλοποιηθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή του στους δικαιούχους ξενοδοχοϋπαλλήλους»

ΕΡΩΤΗΣH
Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2013
Προς τον κ. Υπουργό
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: «Εποχικό επίδομα ανεργίας: να υλοποιηθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή του στους δικαιούχους ξενοδοχοϋπαλλήλους»

Σύμφωνα με το άρθ. 26, του ν.4203/2013 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (ΦΕΚ Α΄ 235/1-11-2013), η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για τα επιδόματα ανεργίας στους απασχολούμενους σε τουριστικά και σε άλλα εποχικά επαγγέλματα.  
Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ  θεωρούμε τη ρύθμιση αυτή ημίμετρο, που απέχει πολύ από τις ανάγκες της πραγματικότητας που βιώνουν καθημερινά οι άνεργοι εποχικά εργαζόμενοι.
Θεωρούσαμε λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη και την επικοινωνιακή προβολή του θέματος απ’ τη μεριά του υπουργείου Εργασίας, ότι οι διαδικασίες υλοποίησης της ρύθμισης θα προχωρούσαν με γρήγορους ρυθμούς.
Δυστυχώς όμως, οι άνεργοι απευθυνόμενοι στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ αντιμετωπίζουν άγνοια του θέματος, καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται  και λαμβάνουν την υπόσχεση ότι θα ενημερωθούν όταν ενημερωθούν οι ίδιες οι υπηρεσίες του Οργανισμού από το υπουργείο Εργασίας.
Επειδή, το μέτρο αυτό, αφορά ουσιαστικά τον μόνο πόρο για χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους της χώρας για την χειμερινή περίοδο σε τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, τα Επτάνησα, η Πελοπόννησος, η Χαλκιδική,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Τι μέτρα θα λάβει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους;
2.    Συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση του Κράτους η υλοποίηση των ψηφισθέντων νόμων  ή η σχετική ρύθμιση παραμένει υπό την αίρεση της τρόικας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Σαμοΐλης Στέφανος
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Γάκης Δημήτρης
Συρμαλένιος Νίκος
Στρατούλης Δημήτρης

Πετράκος Θανάσης

Μετάφραση