7.11.13

Στημένη η διαιτησία της ΡΑΕ εις βάρος των καταναλωτών και της ΔΕΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα: Στημένη η διαιτησία της ΡΑΕ εις βάρος των καταναλωτών και της ΔΕΗ


Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο την υπ΄ αριθμ. 1/2013, απόφαση της μόνιμης επιτροπής διαιτησίας διότι , αποτελεί πρωτοφανή σκανδαλώδη και αδικαιολόγητη απόφαση υπέρ της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. και σε βάρος της ΔΕΗ.
Με την απόφαση αυτή, το διαιτητικό δικαστήριο, ζημιώνει την ΔΕΗ με 109 εκ. € για την περίοδο από 01/07/2010 έως 31/09/2013. Συνέπεια αυτής της απαράδεκτης απόφασης είναι η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα μετακυλιστεί στους οικιακούς καταναλωτές και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Η απόφαση αυτή αποτελεί σκάνδαλο διότι, η επιτροπή διαιτησίας που όρισε η ΡΑΕ, λειτούργησε ως εκπρόσωπος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., αφού το σκεπτικό της απόφασης θεωρεί ως μόνα αξιόπιστα στοιχεία, είναι αυτά που προσκόμισε η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ και αγνόησε εντελώς τα εμπεριστατωμένα στοιχεία του κόστους, που παρουσίασε η ΔΕΗ.
Το σκάνδαλο πολλαπλασιάζεται διότι η επιτροπή διαιτησίας όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη την άρνηση της εν λόγω εταιρείας να καταβάλει τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ, ύψους τουλάχιστον 116,4 εκ €, αλλά με την απόφαση-σκάνδαλο που έλαβε, ουσιαστικά  δικαίωσε την ιδιοκτησία της  ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε  για την ως τώρα απαράδεκτη τακτική της.
Οφείλει η ΡΑΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν αθωώνεται σε καμιά περίπτωση με την σημερινή της ανακοίνωση, με την οποία προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, λέγοντας ότι αυτή είχε καθορίσει προσωρινή τιμή 46 €/MW, αντί 40,7 που όρισε η διαιτησία.
Ομοίως η κυβέρνηση, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα της Δημόσιας Επιχείρησης της οποίας είναι ο βασικός μέτοχος. Να στηρίξει έμπρακτα την ΔΕΗ, στον αγώνα που ξεκίνησε για να ανακληθεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει, να ανακληθεί άμεσα η σκανδαλώδης αυτή απόφαση και να αποδοθούν οι ευθύνες στη διοίκηση της ΡΑΕ που όρισε την ¨στημένη¨ διαιτησία .

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση