20.11.13

Συνάντηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου (Μεσσηνίας) Απόστολου Αλεξόπουλου(Β Αθήνας) και Δημήτρη Κοδέλα (Αργολίδας ) με τον Δήμαρχο και Εκπροσώπους του Δήμου Οιχαλίας για αντίθεση στην χωροθέτηση του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή Καλλιρρόη .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Συνάντηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου (Μεσσηνίας) Απόστολου Αλεξόπουλου(Β Αθήνας) και Δημήτρη Κοδέλα (Αργολίδας ) με τον Δήμαρχο και Εκπροσώπους του Δήμου Οιχαλίας για αντίθεση στην χωροθέτηση του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή Καλλιρρόη .


Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και οι Βουλευτές Β Αθήνας Απόστολος Αλεξόπουλος και Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Δήμου Οιχαλίας αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Οιχαλίας Μπάμη Φίλιππο, την Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Δήμου Οιχαλίας Αλειφέρη Ελένη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Παναγιωτόπουλο Σωτήριο και τους εκπροσώπους συλλόγων Δήμου Οιχαλίας Μπούρκουλα Πέτρο και Κουτσούρα Κωνσταντίνο με θέμα τα προβλήματα που προκύπτουν από την επιλογή της θέσης «Όνι» του χωριού Καλλιρρόη για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων – Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων .
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Οιχαλίας παρέδωσε το υπόμνημα που απέστειλε ο Δήμος Οιχαλίας στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και εκφράζει την αντίθεση του στην χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στη Καλλιρρόη.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της τόνισε ότι της είναι γνωστή η μελέτη του «Χ. Καπόπουλος & Συνεργάτες» με  Επιστημονικούς. Συνεργάτες τους Γ. Καλλέργη Ομότιμο καθηγητή Υδρογεωλογίας Παν/μίου Πατρών και Ανδρ. Αντωνάκος Δρ. Υδρογεωλόγος, συμφώνα με την οποία  «ή εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση «Ονι» αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή» καθότι δεν υπάρχει υδροστεγανος γεωλογικός σχηματισμός και οποιαδήποτε στεγανοποίηση επιχειρηθεί το πιθανότερο είναι να διαρραγεί, με αποτέλεσμα τα επικίνδυνα στραγγίσματα να διεισδύσουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Στην ίδια μελέτη είναι εμφανές ότι ο υδροφόρος ορίζοντας  στο συγκεκριμένο σημείο είναι ενιαίος με τον υδροφόρο ορίζοντα του Μελιγαλά από όπου που υδρεύεται η περιοχή  και έχει μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα, ασήμαντη ικανότητα αυτοκαθαρισμού. Πρόσθετοι περιορισμοί είναι η γειτνίαση της εξεταζόμενης θέσης ΧΥΤΥ με το θεσμοθετημένο «Μόνιμο Καταφύγιο Θηραμάτων» στα Άνω Γλιάτα καθώς και με τους προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.που εκπονήθηκε και με βάση την οποία η επιλογή της θέση Καλλιρρόη (Όνι)
Οπότε αν επιλεγεί η συγκεκριμένη θέση θα προκληθούν σημαντικές περιβαλλοντικές βλάβες οι οποίες θα πλήξουν συνολικά όλη την περιοχή του Μελιγαλά.
Τόνισαν δε ότι πρέπει αποκλειστεί η συγκεκριμένη περιοχή ως σημείο για εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων – Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
Η Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την διάθεση να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους ώστε να αποτραπεί αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση