15.11.13

Παρεμβάσεις του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου για τις ελιές Καλαμάτας και τη φέτα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Παρεμβάσεις του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου για τις ελιές Καλαμάτας και τη φέτα»
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μίλησε χθες (Πέμπτη 14/11/2013):
1. Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης.

Ο Θανάσης Πετράκος στη συγκεκριμένη συζήτηση μεταξύ των άλλων τόνισε: «έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση και ειδικά ο κ. Μηταράκης για τις αρνητικές εξελίξεις που υπάρχουν στη συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά για τις «ελιές Καλαμάτας» και τη «φέτα», τα οποία είναι τα πιο σημαντικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Οι εξελίξεις είναι αρνητικές διότι πέραν των άλλων ανοίγει «πόρτα» ώστε να πετύχουν και άλλες χώρες όπως ΗΠΑ, Τουρκία κτλ προϊόντα τους να ονομάζονται «φέτα» ή «τύπου φέτα», «ελιές Καλαμάτας» ή «τύπου Καλαμάτας». Η κυβέρνηση οφείλει να μην υποβαθμίζει το θέμα και αποκρύβει ότι έχουμε υποστεί ως χώρα μερική ήττα. Για αυτό απαιτείται να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα θέσει «βέτο» στην τελική συμφωνία αν αυτή δεν αλλάξει».
2. Στην διακοινοβουλευτική συνάντηση με τους Βουλευτές και τους Γερουσιαστές του Καναδά χθες (Πέμπτη)  το βράδυ ο Θανάσης Πετράκος μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Η Ελλάδα και ο Καναδάς συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας. Επιθυμούμε την ανάπτυξη και εμπορικών σχέσεων συνεργασίας όμως στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Προϋπόθεση για αυτό είναι να μην σφετερίζεται καμία από τις δυο χώρες την ονομασία προέλευσης προϊόντων και δει εμβληματικών όπως είναι για την Ελλάδα τα δυο συγκεκριμένα προϊόντα ονομασία προέλευσης, οι «ελιές Καλαμάτας» και η «φέτα» τα οποία πέραν των άλλων λόγων συνδέονται ως προς την τεχνογνωσία της παραγωγής τους με την παράδοσή μας. Σας ζητούμε λοιπόν να μεταφέρεται στην κυβέρνησή σας για την ανάπτυξη στέρεων σχέσεων συνεργασίας ότι δεν πρέπει να επιμείνει στη διεκδίκηση της τελικής συμφωνίας με την Ε.Ε. τη χρήση του ονόματος προέλευσης ή παραγώγων ονομασιών για τα εξόχως σημαντικά αυτά προϊόντα της χωρά μας»

Μετάφραση