11.11.13

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.


Βίντεο της Ομιλίας: http://youtu.be/wUqS7hxFh2E
Παρατίθεται η ομιλία στην ολομέλεια
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συγκυβέρνησης, υπερψηφίζοντας σήμερα το βράδυ την Κυβέρνησή σας, ψηφίζετε νέα μέτρα, το είπε ο κ. Τόμσεν στον κ. Στουρνάρα. Δηλαδή, υπερψηφίζετε να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Υπερψηφίζετε νέες απολύσεις και στη θέση τους δούλους εργαζόμενους από εταιρείες, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, πλειστηριασμούς ακόμη και πρώτης κατοικίας, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στους ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, οι άνεργοι από ενάμισι εκατομμύρια που είναι σήμερα να γίνουν δύο, νέα χαράτσια στον κόσμο, λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες.
Υπερψηφίζετε τη νέα φορο-επιδρομή στα ακίνητα. Υπερψηφίζετε να ξεπαγιάσει ο κόσμος για δεύτερη χρονιά, γιατί αρνηθήκατε το παλλαϊκό αίτημα να φέρετε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον όσο είναι στη Γερμανία. Υπερψηφίζετε νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η αύξησή του ήταν 17,8% ανάμεσα στο 2012 και στο 2013. Την ώρα, δηλαδή, που ο ελληνικός λαός βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης και έξι στους δέκα Έλληνες με βάση τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας, η Κυβέρνηση συνεχίζει να ιδιωτικοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια, παρότι έχει διπλασιαστεί το κόστος της τη δεκαετία των ιδιωτικοποιήσεων και καταστρέφεται η οικονομία.
Και έρχονται μετά ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Μανιάτης και ο κ. Κεδίκογλου να εγκαλέσουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είπε στους εργαζόμενους, μιλώντας στη ΔΕΗ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει μνημονιακές αποφάσεις και να σταματήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι δεσμεύεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση.
Κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, τα δεκατέσσερα χρόνια των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας ήταν πάρα πολλά έτσι ώστε να καταρρεύσουν τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού. Ποια είναι τα ιδεολογήματά σας; Είναι δύο: ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν μειώσεις στις τιμές και ρυθμίσεις και δεύτερον, ότι θα φέρουν επενδύσεις. Τι είδαμε αυτά τα δεκατέσσερα χρόνια; Διπλασιασμό, όπως προείπα, του ηλεκτρικού ρεύματος. Τι κάνατε; Αυτή την ώρα οι επιχειρήσεις κλείνουν λόγω τρομακτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους. Τον τελευταίο χρόνο κόπηκε το ρεύμα σε τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά.
Και από την άλλη τι έχετε κάνει; Έχετε δημιουργήσει κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, τους οποίους επιδοτεί ο ελληνικός λαός πλουσιοπάροχα με τους μηχανισμούς είτε ανάκτησης μεταβλητού κόστους είτε με τα περίφημα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος, τα οποία διπλασιάσατε τώρα μέσα στη μνημονιακή καταστροφή. Γιατί; Για να δώσετε δώρο στους μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται η χώρα. Η εγκατεστημένη ισχύς είναι 17.400 MW και η χώρα χρειάζεται 7.000 MW. Εσείς, όμως, διπλασιάσατε τα ΑΔΙ για να δώσετε τα δώρα στον Κοπελούζο, στο Λάτση, στο Βαρδινογιάννη, στον Περιστέρη, στο Μυτιληναίο, ο οποίος μάλιστα έχει πάρει και το μέγα δώρο από τον Παπακωνσταντίνου να αγοράζει φτηνά από τη ΔΕΗ και να πουλάει ακριβά το ρεύμα. Αυτό έχετε κάνει στο χώρο της ενέργειας.
Εσείς οι ίδιοι παραδεχτήκατε σε ερώτησή που καταθέσαμε προ ημερών για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία εμείς λέμε ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος των παραπάνω μεγαλοκαπιταλιστών, ότι μέσα από τις λειτουργίες αυτές ο ελληνικός λαός πλήρωσε την προηγούμενη χρονιά 360.000.000 ευρώ μόνο για εισαγωγές φυσικού αερίου το οποίο δεν χρειαζόταν και δεν ήταν απαραίτητες για να στηριχτούν αυτές οι ιδιωτικές μονάδες.
Δηλαδή, στα τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια.
Αυτό σημαίνουν, λοιπόν, οι ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας που  μας εγκαλείτε για την πολιτική μας. Και για να μην ξεχάσουμε τι άλλο σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, σημαίνει την ENERGA και την HELLAS POWER και την πρόγονο της HELLAS POWER, την AEGEAN POWER, όπου εις ένδειξη τιμής κι ευγνωμοσύνης στον κ. Μελισσανίδη, που έφαγε κάμποσα λεφτά και αυτός και χρώσταγε στο δημόσιο, εσείς δώσατε και τον ΟΠΑΠ. Αυτά έχετε κάνει.
Ιδιωτικοποίηση σημαίνει να αποκλείετε τη ΔΕΗ από την κατασκευή νέων μονάδων και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δίνετε εγγυημένες τιμές στους ιδιώτες, μεγαλύτερες από αυτές που έχουν στη Γερμανία. Το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση το είδαμε και στα ΕΛΠΕ. Τι ήταν τα ΕΛΠΕ πριν τα πάρει ο Λάτσης; Τη φθηνότερη βενζίνη και πετρέλαιο έπαιρνε ο κόσμος από εκεί. Τι είναι σήμερα; Η ακριβότερη εταιρεία.
Και μετά από όλα αυτά, λοιπόν, έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε. Όταν ακόμα παραβιάζετε όχι τις προεκλογικές σας θέσεις, αλλά τις προγραμματικές σας δεσμεύσεις μέσα στη Βουλή, όπου ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν πωλείται! Εσείς κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου, εκχωρήσατε ακόμα και τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης και του Κιλκίς και τώρα τα μεταλλεία του Κιλκίς στον ΑΚΤΩΡΑ.
Αυτή είναι η πολιτική η οποία έχει δημιουργήσει χιλιάδες οικογένειες να στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και τις επιχειρήσεις να φεύγουν. Εσείς που αυξήσατε το κόστος ενέργειας στα ύψη, με τα «δωράκια», όπως προείπα, στους ιδιώτες παραγωγούς.
Να, λοιπόν, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι οι επιχειρήσεις ενέργειας πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο: για να έχει ο λαός ρεύμα και να μην ξαναγυρίσει στο λυχνάρι και να έχουν και οι επιχειρήσεις φθηνή ενέργεια για να μείνουν στον τόπο και να μην μείνουν εκατόν είκοσι χιλιάδες άνεργοι από τη βαριά βιομηχανία, που κινδυνεύουν αυτή την ώρα.
Γι’ αυτό λέμε ότι αυτή η πολιτική που εφαρμόζετε δεν οδηγεί πουθενά και είναι ώρα να σηκωθείτε να φύγετε.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση