28.11.13

«Αναγκαία η επέκταση του λιμενοβραχίονα πέραν του φάρου στο λιμάνι της Κορώνης».

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • ΕΣΩΤΕΡΡΚΩΝ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Θέμα: «Αναγκαία η επέκταση του λιμενοβραχίονα πέραν του φάρου στο λιμάνι της Κορώνης».


Δεκάδες οικογένειες στην Κορώνη ζουν από την αλιεία. Οι ψαράδες όμως κάθε χειμώνα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Κινδυνεύουν με καταστροφή τα σκάφη τους, δυσκολεύονται να τα προσεγγίσουν προκειμένου να πάνε στην εργασία τους και αναγκάζονται τα πιο μεγάλα σκάφη να τα αγκυροβολούν σε άλλα λιμάνια. Ο λόγος είναι ότι παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης χρόνια τώρα το υπάρχον λιμάνι δεν μπορεί να προστατεύσει τα αλιευτικά σκάφη των ψαράδων της Κορώνης. Επιπλέον σημειώνουμε ότι δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη οι ζημιές στο λιμενοβραχίονα από τη μεγάλη θαλασσοταραχή του 2008 και μάλιστα δεν λειτουργεί ούτε ο φάρος. Επίσης στα σπίτια των κατοίκων στο «Αρτάκι» κάθε χειμώνα η θάλασσα μπαίνει στα αυτά.
Προκειμένου λοιπόν να προστατευτούν τα σκάφη των ψαράδων της Κορώνης, να μπορούν να εργαστούν, να προστατευτεί η παραλιακή ζώνη της Κορώνης και να σταματήσει η διάβρωση της ακτής στο «Αρτάκι» είναι αναγκαίο να επεκταθεί η κατασκευή του λιμενοβραχίονα και πέραν του σημερινού σημείου που βρίσκεται ο φάρος στο λιμάνι της Κορώνης, τουλάχιστον κατά 100 μέτρα και να γίνουν έργα προστασίας στο «Αρτάκι». Η σχεδιαζόμενη ανακατασκευή του λιμενοβραχίονα με βράχια, λόγω ζημιών που έχει υποστεί, έως το σημείο που βρίσκεται σήμερα ο φάρος δεν είναι αρκετή να προστατεύσει το λιμάνι και την παραλιακή ζώνη από τις τρικυμίες. Το εν λόγω τμήμα, του οποίου η περιβαλλοντική μελέτη έχει υποβληθεί για έγκριση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προστατεύει μόνο από το νοτιά.
Η επέκταση του λιμενοβραχίονα πέραν του φάρου τουλάχιστον κατά 100 μέτρα με ογκόλιθους, καθώς και φράγμα προστατευτικών ογκολίθων «στη μύτη» στο Αρτάκι  επιβάλλεται να γίνει διότι μόνο έτσι θα προστατεύονται και οι ψαράδες και η παραλιακή ζώνη της Κορώνης από το βοριά. Μόνο έτσι κάθε φορά που θα εκδηλώνεται τρικυμία η θάλασσα δεν θα «μπαίνει» στα παραλιακά μαγαζιά, δεν θα κινδυνεύουν οι βάρκες να υποστούν ζημιές  και δεν θα υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης των ακτών.
   
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Πότε επιτέλους θα δημοπρατηθεί η ανακατασκευή του τμήματος του λιμενοβραχίονα που έχει υποστεί καταστροφή από τη μεγάλη θαλασσοταραχή του 2008;
  2. Πότε θα δημοπρατηθεί-ανατεθεί η ακτομηχανική μελέτη για να προσδιορίσει την επέκταση του λιμανιού και τα αναγκαία έργα προστασίας ώστε στη συνέχεια να κατασκευαστούν όλα τα ανωτέρω έργα επέκτασης και προστασίας;
  3. Από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί η ακτομηχανική μελέτη και στη συνέχεια τα έργα;
  4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω δημοπρασιών, μελετών και έναρξης εργασιών;

Ο ερωτών βουλευτής

Πετράκος Αθανάσιος


Μετάφραση