22.11.13

«Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου
ΘΕΜΑ: «Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος».
 
Μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται ότι την τελευταία διετία ο αριθμός των διακοπών συνδέσεων ηλεκτροδότησης έχει φτάσει στον αριθμό των 350.000 σήμερα όταν το 2009 οι εντολές αποσύνδεσης ήταν λιγότερες από 200.000. Για το σοβαρό αυτό θέμα 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση.
Το μέγεθος του προβλήματος είναι σημαντικό καθότι το 40% των καταναλωτών που τους διακόπτεται το ρεύμα δεν μπορούν να πληρώσουν για να το επανασυνδέσουν.
Επειδή είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο αγαθό πρώτης ανάγκης. Zητάμε με την ερώτησή μας να αποδεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή δωρεάν 300 kwh το μήνα στις πολύ φτωχές οικογένειες. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στη στοιχειώδη κατανάλωση ρεύματος για την κάλυψη βασικών αναγκών, σε οικογένειες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας (όπως μονογονεϊκές οικογένειες με άνεργο ή άνεργη, οικογένειες με δύο άνεργους κτλ) Η επιπλέον κατανάλωση να τιμολογείται με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο το οποίο πρέπει να διευρυνθεί και να απλοποιηθούν οι όροι του.
Επιπλέον ερωτούμε την κυβέρνηση:
1.  Τι προτίθεται να κάνει ώστε να βελτιωθούν οι όροι με τους οποίους γίνεται διακανονισμός στους καταναλωτές ειδικά στους ανέργους και στους οικονομικά αδυνάτους συμπολίτες μας που βιώνουν το χειρότερο πρόσωπο του μνημονίου;
2.  Γιατί δεν καταργείται η προκαταβολή για τον διακανονισμός στους ανέργους και στους οικονομικά αδυνάτους και να γίνεται πιο τμηματική η πληρωμή ώστε να μειωθεί η σταματήσει πλήρως η έκδοση διακοπών ρεύματος και η ΔΕΗ να εισπράττει μέρος των χρεών της;

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση