15.11.13

Δήλωση του Βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου

«Δήλωση του Βουλευτή Μεσσηνίας  Θανάση Πετράκου για την 40η  επέτειο του Πολυτεχνείου»

40 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 τα εξεγερσιακά μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Παρά τα μεγάλα ανεκπλήρωτα αιτήματά του το Πολυτεχνείο δεν νικήθηκε. 40 χρόνια μετά ΖΕΙ και στέκεται όρθιο διότι η εξέγερση της 17ης Νοέμβρη 1973 είναι και θα παραμείνει  ένας φωτεινός φάρος της ιστορίας μας.

Όσο και αν προσπάθησαν και προσπαθούν κάποιοι εντός και εκτός των «τειχών» με διάφορους τρόπους να απαξιώσουν τη σημασία και τη θετική συμβολή της στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα δεν τα καταφέρνουν και ούτε θα τα καταφέρουν στο διηνεκές. 
Και τούτο γιατί έχει δύναμη ουσιαστική αλλά και συμβολική. Έχει καταχωρηθεί στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της παγκόσμιας, ως κορυφαία πράξη αντίστασης της νεολαίας και του λαού απέναντι στην τυραννία και την υποτέλεια.
Σήμερα, με τούτη την αναίσχηντη επιβολή πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού μεσαίωνα από τις υποταγμένες κυβερνήσεις της χώρας και της Τρόικα, τα μηνύματα και η «ψυχή» του Πολυτεχνείου παίρνουν μια άλλη διάσταση και μας προτρέπουν σε αγώνες για μια άλλη πολιτική δράση που θα σέβεται τους πολίτες και τη χώρα, ανατρέποντας τους ντόπιους και ξένους εμπνευστές και υμνητές των μνημονιακών πολιτικών.
Το Πολυτεχνείο ζητά σήμερα τη σύγχρονη εξεγερσιακή συνέχειά του ενάντια στην Τρόικα και τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Καλεί την Αριστερά σε «ενότητα και αγώνα» και τη νεολαία στην πρωτοπορία του αγώνα. Το Πολυτεχνείο χωρίς να αντιγράφεται μας καλεί να αναζητήσουμε και να ακολουθήσουμε το σύγχρονο πρωτότυπο και ανεπανάληπτο ανατρεπτικό δρόμο για να ανατραπούν οι σημερινές πολιτικές πριν οδηγήσουν τη χώρα στον όλεθρο και τους πολίτες σε ένα σύγχρονο εξανδραποδισμό.

Μετάφραση