22.4.13

Ερώτηση με θέμα:Εξαίρεση διακοπής ρεύματος στις ευπαθείς κατηγορίες καταναλωτών.



20-11-2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
·         Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
·         Οικονομικών
·         Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών& Δικτύων
Θέμα : Εξαίρεση διακοπής ρεύματος στις ευπαθείς κατηγορίες καταναλωτών.


Σύμφωνα με στοιχεία από έγγραφη απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, πιστοποιείται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει μετατραπεί πλέον σε κοινωνική.  Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μένουν κάθε μήνα 30.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στη ΔΕΗ, ενώ ουσιαστικά απροστάτευτες παραμένουν οι ευπαθείς κατηγορίες καταναλωτών επειδή εδώ και ένα χρόνο «σέρνεται» ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα προβλέπει ειδικές πρόνοιες για ηλικιωμένους, ασθενείς, ανέργους κ.ά.
Παρόλο που στην ίδια απάντηση επισημαίνεται ότι η πολιτεία έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι απαραίτητες εκείνες πρόνοιες (π.χ. απαγόρευση διακοπής ρεύματος, μεγαλύτερη προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών κ.ά.) στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επειδή εκκρεμεί ακόμη η έγκριση του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ.
Από τη σύγκριση των στοιχείων, που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν η ΔΕΗ, προκύπτει ότι οι αποκοπές ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 20% τον τελευταίο χρόνο (το 2011 ο μέσος όρος ήταν 25.000 το μήνα), ενώ έχουν κυριολεκτικά εκραγεί σε σχέση με το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012, όταν λόγω της απαγόρευσης διακοπής ρεύματος που είχε επιβληθεί με αφορμή το «μπέρδεμα» με το τέλος ακινήτων, τα συνεργεία διέκοπταν την ηλεκτροδότηση σε περίπου 6.000-7.000 καταναλωτές.
Από τη στιγμή που η ΔΕΗ πήρε άδεια από την κυβέρνηση να «αξιοποιεί» τις διακοπές ρεύματος ως μοχλό πίεσης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει όλο και πιο οδυνηρές διαστάσεις, δεδομένου ότι σήμερα οι ανεξόφλητες οφειλές κυρίως λόγω τέλους ΕΤΗΔΕ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Παρόλο που εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ.Ολ 1972/2012 στις 25 Μαΐου 2012,με όσα έκρινε ως αντισυνταγματικά, κατ’ επέκταση δε το ανίσχυρο-άκυρο των διατάξεων του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, ακόμη και με την τροποποίηση του ν. 4047/2012, το Υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει εσωτερικές ερμηνευτικές και διευκρινιστικές εγκυκλίους προς τη ΔΕΗ  , σχετικά με τη δήθεν «εκκαθάριση του ΕΕΤΗΔΕ 2011 στους λογαριασμούς ρεύματος», υποχρεώνοντας τους πελάτες  – καταναλωτές της ΔΕΗ (να απευθυνθούν στις ΔΟΥ αν δεν θέλουν να πληρώσουν το ΕΕΤΗΔΕ),  με ένα και μοναδικό στόχο: Να παρακάμψει, προκειμένου τελικά να καταστρατηγήσει την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και να επανασυνδέσει,  την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ με την εκβιαστική απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος
Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι :
1. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η ΔΕΗ αρνείται  παρανόμως να προχωρήσει σε επανασύνδεση αν δεν εξοφληθεί και το ΕΕΤΗΔΕ εκβιάζοντας τους καταναλωτές  παρά την απόφαση του ΣτΕ.
2. Ενώ οι καταναλωτές  καταβάλλουν το ποσό που αναλογεί στο λογαριασμό της  ΔΕΗ (αφού αφαιρέσουν, όπως έχουν τη δυνατότητα νόμιμα να πράξουν, το ΕΕΤΗΔΕ)  η ΔΕΗ  προχωρά σε παράνομο και αυθαίρετο  συμψηφισμό αποδίδοντας μέρος του καταβαλλόμενου ποσού ως ΕΕΤΗΔΕ, με αποτέλεσμα να θεωρεί τον λογαριασμό ρεύματος  ανεξόφλητο και να απειλεί ή να πραγματοποιεί διακοπές ρεύματος.
Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ-EKM εγκαίρως, με παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο., προειδοποιούσε τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κυβέρνηση ότι με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ανέχειας και αδυνατεί να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες του, έπρεπε να υπάρξει άμεσα μέριμνα, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ένα κοινωνικό αγαθό απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Μπροστά στον πιο δύσκολο χειμώνα της μεταπολεμικής περιόδου για τον ελληνικό λαό, τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δείχνουν το βάρβαρο πρόσωπο της πολιτικής τους, που εγκληματεί σε βάρος των φτωχών για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των πλουσίων.
Κατόπιν των παραπάνω
Ερωτώνται οι κοι. κοι. Υπουργοί:
·         Πότε θα αποφασιστεί και θα εγκριθεί ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα προβλέπει ειδικές πρόνοιες για ηλικιωμένους, ασθενείς, ανέργους και φτωχούς;
·         Γιατί δεν προχωράτε σε νομοθετική ρύθμιση  προκειμένου οι ανωτέρω ευπαθείς κατηγορίες καταναλωτών αν μην στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα κοινωνικό αγαθό απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση τους;
·         Γιατί εξακολουθεί η κυβέρνηση να μην διαχωρίζει πλήρως το τέλος ΕΤΗΔΕ και την ρευματοδότηση του καταναλωτή συνεχίζοντας συνυπολογισμό του τέλους ΕΤΗΔΕ στο λογαριασμό της ΔΕΗ ;
·         Γιατί ή κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ και δεν εκδίδει εγκύκλιο προς την ΔΕΗ με την οποία να ορίζεται σαφώς ότι στην περίπτωση που ο καταναλωτής πληρώνει την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς την αξία του τέλους ΕΤΗΔΕ, δηλαδή όταν γίνεται μερική εξόφληση του λογαριασμού, να μην γίνεται διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Ουζουνίδου Ευγενία



Μετάφραση