24.4.13

Ερώτηση με θέμα:Διατήρηση του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας


02-01-2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ Υπουργούς:
·         Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
·         Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Διατήρηση του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας



Είναι γνωστό ότι ο Νομός Μεσσηνίας είναι από τους πλέον σεισμογενείς Νομούς της χώρας και κατά τακτά χρονικά διαστήματα πλήττεται από φυσικές καταστροφές (σεισμούς πυρκαγιές κτλ). Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρούμε αδικαιολόγητη και πρόχειρη την φημολογούμενη απόφαση για κατάργηση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας
Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, υφίσταται από το 1984 και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη και αρωγή για την αποκατάσταση κτισμάτων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές) στους κατοίκους της Νότιας Πελοποννήσου.
Ενδεικτικά, από την έναρξη της λειτουργίας της υπηρεσίας, έχουν συμβεί μέχρι σήμερα τα ακόλουθα συμβάντα:
1.         Σεισμοί της Πελεκανάδας 1984.
2.         Σεισμοί της Καλαμάτας 1986.
3.         Σεισμοί Πυλίας - Τριφυλίας 1997.
4.         Σεισμοί Οιχαλίας 2000 - 2001.
5.         Σεισμός Καλαμάτας 2004.
6.         Πλημμύρες Καλαμάτας 2006.
7.         Πυρκαγιές Μεσσηνίας - Λακωνίας 2007.
8.         Σεισμοί του 2008 σε τοπικά διαμερίσματα της Μεσσηνίας των τέως Δήμων Αβίας, Αιπείας, Ανδανίας, Άριος, Βουφράδος, Γαργαλιάνων, Θουρίας, καλαμάτας, Κορώνης, Λεύκτρων, Μεθώνης, Μεσσήνης, Νέστορος, Παπαφλέσσα, Πεταλιδίου, Πύλου και Χιλιοχωρίων.
9.         Σεισμοί Αυγούστου και Οκτωβρίου 2011.
Για τα υπ' αριθμ. (7) και (8) συμβάντα το πρόγραμμα αποκατάστασης βρίσκεται σε εξέλιξη αφού εκκρεμούν προς έκδοση άδειες επισκευών και ανακατασκευών και απαιτείται η επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης.
Για το υπ' αριθμ. (9) συμβάν, που αφορά τα διοικητικά όρια της Τ. Κ. Βρομόβρυσης της Δ. Ε. Αρφαρών του Δήμου Καλαμάτας, της Τ. Κ. Λαμπαίνης της Δ. Ε. Ιθώμης του Δήμου Μεσσήνης, της Τ. Κ. Βασιλικού της Δ. Ε. Δωρίου, των Τ. Κ. Αγριλοβούνου, Διαβολιτσίου, Δεσύλλα και Κωνσταντίνων της Δ. Ε. Ανδανίας και των Δ. Ε. Μελιγαλά και Οιχαλίας του Δήμου Οιχαλίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, έχουν χαρακτηρισθεί σεισμόπληκτα με την αρ. Υ.Α.Σ. 5906/Π.Ε./Α325/05-03-2012 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 656/τΒ/07-03-2012), έχει εκδοθεί η αρ. Υ.Α.Σ. οικ. 4378/Α321/11-10-2012 Απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σταύρου Καλογιάννη (ΦΕΚ 2797/τΒ/16-10-2012) με θέμα σχετικές προθεσμίες και διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής και αναμένονται Υπουργικές Αποφάσεις με θέματα 1) «Καθορισμός ελαχίστων υποχρεωτικών απαιτήσεων για τη σύνταξη μελετών αποκατάστασης και την έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών επισκευής / ενίσχυσης των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τους σεισμούς του Αυγούστου και Οκτωβρίου 2011» και 2) «Απόφαση έγκρισης εφαρμογής τιμολογίου επισκευής» προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων. Το στάδιο του εν λόγω προγράμματος σήμερα βρίσκεται στην υποβολή αρχικών εμπρόθεσμων αιτήσεων για έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού, η προθεσμία του οποίου λήγει την 07 / 03 /2013.
Από την στιγμή δε που θα εκδοθούν οι άδειες επισκευής ή ανακατασκευής, η διάρκεια αποκατάστασης των κτισμάτων, είναι τετραετής. Το σκεπτικό του υπάρχοντος προσχεδίου του οργανογράμματος ότι οι διοικητικές δομές που δημιουργήθηκαν για την αποκατάσταση πληγέντων κτιρίων από θεομηνίες έπρεπε να σχετίζονται με παροχή υπηρεσιών συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα και όχι μόνιμου χαρακτήρα, είναι εσφαλμένη για την περιοχή της Μεσσηνίας, διότι με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα ο Νομός Μεσσηνίας πλήττεται από φυσικές καταστροφές που μόνο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα δεν έχουν. Ως εκ τούτου είναι ανάγκη να διατηρηθεί ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας με τη σημερινή του μορφή, ώστε να μη ακυρωθεί η αποκατάσταση των οικιών των κατοίκων της Μεσσηνίας και της Λακωνίας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Σήμερα λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας που υπάρχει στην Ελληνική Κοινωνία, είναι αδιανόητο να λειτουργούν Υπηρεσίες του Δημοσίου που έχουν έξοδα μετακίνησης και διαμονής εκτός έδρας, που πολλές φορές το ύψος των εξόδων υπερβαίνει το ετήσιο ενοίκιο των καταργούμενων Υπηρεσιών και να έχουν εκτοπιστεί. Υπηρεσίες που έχουν τουλάχιστον τριάντα (30) χρόνια στο χώρο των θεομηνιόπληκτων.
Ωστόσο να σημειωθεί ότι στο προτεινόμενο οργανόγραμμα φαίνεται να διατηρούνται κεντρικές Υπηρεσίες εντός Αθηνών, οι οποίες θα πρέπει να εκτελούν το έργο των περιφερειακών Υπηρεσιών.
Δεδομένου ότι επίκειται η τροποποίηση των οργανογραμμάτων των Υπουργείων, σας παρουσιάζουμε την αναγκαιότητα διατήρησης του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας προς όφελος του Μεσσηνιακού Λαού.

Κατόπιν των παραπάνω Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

·         Γιατί είναι στις προθέσεις η κατάργηση του Τ.Α.Σ Μεσσηνίας όταν είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη διατήρησης του, καθότι η Μεσσηνία με τα έως τώρα στοιχεία έχει πολύ συχνή εμφάνιση φαινόμενων καταστροφικών θεομηνιών;
·          Πως είναι δυνατόν να γίνει παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης πληγέντων από φυσικές καταστροφές χωρίς να υπολογιστεί η υπέρογκη δημοσιονομική δαπάνη που θα απαιτηθεί για το σκοπό αυτό (εκτός έδρας, διαμονή, μετακινήσεις, οδοιπορικά κ.λπ.) εφόσον καταργηθούν οι τοπικές υπηρεσίες;
·         Δεδομένου ότι το γνωστικό αντικείμενο της αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων από φυσικές αιτίες είναι εξειδικευμένο και το προσωπικό εκπαιδευμένο λόγω πολυετούς εμπειρίας πως γίνεται να αντικατασταθεί από ιδιώτες με τυχαία επιλογή όπως προτείνεται στο οργανόγραμμα;
·         Με βάση τα αναλυτικά δεδομένα που σας επισημάναμε σκοπεύετε να αναθεωρήσετε την αρχική σας απόφαση και να παραμείνει σε λειτουργία η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Πετράκος Αθανάσιος

Μετάφραση