22.4.13

Ερώτηση με θέμα: «Παρεμπόδιση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης από τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την εταιρεία ICAP».


                                                                                                                                    Αθήνα  28/11/2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Παρεμπόδιση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης από τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την εταιρεία ICAP».



Αμέσως μετά την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, ένα νέο κύμα εργοδοτικής τρομοκρατίας και εκβιασμών, παρατηρείται σε δεκάδες εργασιακούς χώρους. Μετά τις αθρόες απολύσεις, τις πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειωμένες αποδοχές και την ένταση του φαινομένου της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας, αμφισβητείται πλέον και το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ», τα μέλη του οποίου εργάζονται στην εταιρεία Εθνική Ασφαλιστική. Η Εθνική Ασφαλιστική, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ETE), συνεργάζεται εδώ και χρόνια με την ICAP Group, επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού. Ο αριθμός των απασχολούμενων που ενοικιάζει στην Εθνική Ασφαλιστική φτάνει σήμερα τα 240 άτομα, σε σύνολο 810 εργαζομένων.
Επίσης, συνεχώς αυξανόμενη είναι όλα αυτά τα χρόνια και η εμπλοκή του προσωπικού αυτού σε λειτουργικές υπηρεσίες της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παρόλο που μέχρι πρότινος ο ρόλος του ήταν υποστηρικτικός, σήμερα,  το προσωπικό αυτό έχει άμεση και κύρια θέση στις δομές της εταιρείας και μάλιστα σε ορισμένους τομείς τείνει να αποτελεί την πλειοψηφία σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό της Εθνικής Ασφαλιστικής, παρέχοντας ουσιαστικά ισότιμη εργασία με αυτό.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Καταστατικού του Συλλόγου Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ», αφού πρώτα είχε ζητηθεί από τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου η σχετική γνωμοδότηση για το θέμα ένταξης των εργαζομένων αυτών στο Σύλλογο, ενέργεια που ενέκρινε και το Πρωτοδικείο Αθηνών με την 7026/2011 απόφασή του, η οποία και δημοσιεύτηκε στις 30/04/12. Το Δ.Σ. του Συλλόγου, επιχείρησε να προχωρήσει στην ενημέρωση των εργαζομένων αυτών για τη δυνατότητα ένταξής τους ως νόμιμα μέλη και την εγγραφή τους - εφόσον το επιθυμούσαν - στο Σύλλογο.  
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τόσο της Διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, όσο και της ICAP. Συγκεκριμένα, o Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Ιωάννης Κατσουρίδης, απείλησε ευθέως όποιον τυχόν εργαζόμενο τολμούσε να συμμετάσχει και να γραφτεί τελικά στο Σύλλογο με απόλυση, ενώ στην περίπτωση που η συμμετοχή των εργαζομένων που προέρχονται από την ΙCAP ήταν συνολική, απείλησε με άμεση καταγγελία της σύμβασης της ΙCAP με την Εθνική Ασφαλιστική, που αυτομάτως θα σήμαινε ότι 240 άνθρωποι, θα οδηγούνταν στο ταμείο ανεργίας.
Παράλληλα, ο εκφοβισμός αυτός συνεχίστηκε και από την ίδια την εργοδότρια εταιρεία, την ΙCAP, η οποία κινητοποιήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση και ενημέρωσε τηλεφωνικά όλους τους εργαζόμενους για τη «δυσαρέσκεια» της, αφήνοντας φυσικά τα απαραίτητα υπονοούμενα για το τι θα συμβεί αν γίνουν μέλη του Συλλόγου, όσοι έχουν σχέση εργασίας μαζί της.
Μετά την εντονότατη αντίδραση του κ. Κατσουρίδη, που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην ελευθερία της συνδικαλιστικής δραστηριότητας και προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα σε οποιοδήποτε εργαζόμενο συνδέεται με την ICAP, ο Σύλλογος ανέβαλε την προγραμματισμένη συνάντηση ενημέρωσης.

Επειδή, η επιχειρούμενη από κυβέρνηση και τρόικα συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων, προϋποθέτει την παρεμπόδιση της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης με εργοδοτική τρομοκρατία, καλλιέργεια κλίματος φόβου, ακόμα και κρατική καταστολή.
Επειδή, οι ενέργειες των διοικήσεων αμφοτέρων των παραπάνω εταιρειών, παραβιάζουν ανοιχτά το άρθρο 14 του Ν. 1264/1982, παρ. 2 που ορίζει ρητά ότι «απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιοδήποτε τρίτο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα:
α) ν' ασκούν επιρροή στους εργαζομένους, για την ίδρυση ή μη ίδρυση συνδικαλιστικής οργάνωσης.
β) να επιβάλλουν ή να παρεμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο την προσχώρηση εργαζομένων σε ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση».
Επειδή, η ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα της χώρας (άρθρο 23, παρ. 1) και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν μέσο εκβιασμού και πιέσεων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός
Τι άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη άσκηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, στην περίπτωση των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής που ανήκουν στην ICAP;

                                                                  Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπόλαρη Μαρία
Στρατούλης Δημήτρης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Σταθάς Ιωάννης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Γαϊτάνη Ιωάννα
Αμανατίδης Ιωάννης
Βούτσης Νίκος
Γάκης Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου Έφη
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Κανελλοπούλου Μαρία
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρά
Κοδέλας Δημήτρης
Κοντονής Σταύρος
Κουράκης Τάσος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Ουζουνίδου Ευγενία
Σαμοϊλης Στέφανος
Σταθάκης Γιώργος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Τατσόπουλος Πέτρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Χατζηλάμπρου Βασίλης

Μετάφραση