22.4.13

Ερώτηση με θέμα:«Απαράδεκτη, παράνομη και εκδικητική μεταχείριση της υπαλλήλου των Κρατικών Λαχείων Δέσποινας Σπανού από τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών »


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς

-          Οικονομικών
-          Εσωτερικών
-          Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα : «Απαράδεκτη, παράνομη και εκδικητική μεταχείριση της υπαλλήλου των Κρατικών Λαχείων Δέσποινας Σπανού από τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών »


Σε «ρεσιτάλ» πρωτοφανούς αυταρχισμού και παράνομων ενεργειών έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών τόσο στις περιπτώσεις εφεδρείας-προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (που πλέον γίνονται και αναδρομικά!) όσο και στις περιπτώσεις διώξεων εργαζομένων για συνδικαλιστική και πολιτική δράση.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υπαλλήλου της υπηρεσίας Κρατικών Λαχείων, συνδικαλίστριας και υποψήφιας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Σπανού Δέσποινας.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω εργαζόμενη– η οποία έχει τεθεί από 28/11/2011 στο απαράδεκτο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας – έλαβε την απόφαση να συμμετάσχει τις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 και της 17ης Ιούνη του 2012 με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλο που η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είχε την υποχρέωση να απαντήσει και να διαλευκάνει εγκαίρως τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή υπαλλήλου που βρίσκεται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας στις βουλευτικές εκλογές ουδέποτε το έπραξε. Αντιθέτως, σκοπίμως μετακύλυσε την ευθύνη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (αποστέλλοντας το δικό της ερώτημα στο ΝΣΚ), με αποτέλεσμα η κυρία Σπανού να βρίσκεται σήμερα «όμηρη» και μετέωρη: ούτε εν ενεργεία υπάλληλος αλλά ούτε και συνταξιούχος, μια και η απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα είναι προϋπόθεση για τη συνταξιοδότησή της, δεδομένου ότι στην περίπτωσή της απαιτείται η συμπλήρωση της 35τίας (η οποία συμπληρώνονταν στις 6/12/2012, οπότε και έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί).
Δυστυχώς, τα πολιτικά κίνητρα αυτής της παρελκυστικής πολιτικής της διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση της υποψήφιας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ είναι παραπάνω από προφανή.

Επιπλέον, προσφάτως προέκυψε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας της κυρίας Σπανού, το οποίο - σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία - θα έπρεπε να οδηγήσει στην ανάκληση της απόφασης που την έθεσε σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, γεγονός που ουδέποτε συνέβη.

Τέλος, και επιπρόσθετα των ανωτέρω, ο αυταρχικός, αδιαφανής και παράνομος τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η – πολιτική και υπηρεσιακή-διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση της εργαζόμενης Δέσποινας Σπανού στοιχειοθετούν ενδείξεις για μεροληπτική, παράνομη και ανάρμοστη συμπεριφορά.
Επειδή καθίσταται σαφές ότι η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών παρανομεί καταφανώς στην περίπτωση της κυρίας Σπανού «τιμωρώντας» την για την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή είναι απαράδεκτο η κυρία Σπανού να βρίσκεται εργασιακά μετέωρη, καθώς -εξαιτίας της κωλυσιεργίας της διοίκησης του Υπουργείου- δεν είναι ούτε εν ενεργεία υπάλληλος ούτε συνταξιούχος.

                                          Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

-          Για ποιους λόγους δεν διαλευκάνει και δεν αποσαφηνίζει, ως οφείλει, η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών το θέμα της εργαζόμενης Δέσποινας Σπανού, ώστε να σταματήσει να μένει εργασιακά μετέωρη, εξαιτίας της επιλογής της να θέσει υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;
-          Για ποιο λόγο ερμηνεύονται οι διατάξεις του (σε κάθε περίπτωση απαράδεκτου) σχετικού με την εφεδρεία-διαθεσιμότητα νόμου πάντα εις βάρος των εργαζομένων, όπως συνέβη και στην περίπτωση του προβλήματος υγείας της κυρίας Σπανού, η οποία αυτή τη στιγμή τελεί υπό καθεστώς εργασιακής «ομηρίας»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης


Πετράκος Θανάσης

Μετάφραση